thumbnail

Rekrytoitko johdon assistentti-naisia ja koodarimiehiä

03.04.2019

Screenshot 2019-04-04 16.38.47 Screenshot 2019-04-04 16.40.56

Kuvat on poimittu Helsingin Sanomien työpaikkailmoitukset-osiosta sunnuntain lehdestä 3.2.2019. Tutut suomalaiset yritykset Atria, Veikon Kone sekä HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä rekrytoivat uusia osaajia. Jos et hämmentynyt kuvista, ei hätää, kuvat ruokkivat tyypillisiä stereotypioita joihin olemme tottuneita. Ympäröivä yhteiskuntamme kasvattaa meidät ja sisäänajaa meihin oletuksia huomaamattamme. Sovellusasiantuntijoina, putkimestareina ja tuoteryhmäpäällikköinä miehiä, johdon assistenttina nainen.

Mikä tässä on sitten ongelma? Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Vaikka emme haluaisi uskoa sitä, vaikuttavat nämäkin kuvat meihin alitajuisesti, ja rakentavat todellisuutta maailmasta. Tarkoittaako tämä sitten sitä, että jokaisesta yksittäisestä kuvasta kannattaa pahoittaa mieli, jos joukko ei ole tarpeaksi monimuotoinen? Ei, mutta se mistä voimme oppia on, että kannattaa tiedostaa mitä viestii.

Jos ympärillämme kaikki ilmoitukset viestivät tätä samaa - johdon assistenteiksi naisia, koodaajiksi ja päälliköiksi miehiä, vaikuttaa tämä todellisuus meihin, halusimme sitä tai emme. Se myös alitajuisesti ohjaa meitä ja voi johtaa siihen, että osa hakijoista jättää hakematta, tai joku ei ehkä hakeudu omalle alalleen.